Burnout / Overspannen

Een burnout is een volledige overprikkeling van je systeem: van je lichaam en je geest. Het enige wat je in eerste instantie kunt doen, is rust nemen. Het herstel van burnout kan enkele maanden en soms jaren in beslag nemen. Op het moment van de burnout zegt je lichaam: stop! Er is op dat moment vaak geen andere keus.

Er zijn twee fases die aan een burnout vooraf gaan: stress en overspannenheid.

Stress is niet perse slecht. Sterker nog, we hebben stress nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Een beetje stress, af en toe, is niet verkeerd. Maar te lang onder spanning staan, waarbij er te weinig tijd is voor ontspanning, is niet goed.

Als  je merkt dat de stress niet meer weg gaat, en je continu rond loopt met zaken die je aandacht vragen, dan kan je in een vorm van overspannenheid zitten. Dan is er rust nodig om hier uit te komen. Als je deze rust niet neemt, kan een burnout het resultaat zijn.

Ik kan je helpen om te onderzoeken, wat het is dat je zo onder drukt zet.

Daarnaast help ik je met oefeningen om je systeem te ontspannen. Door mijn ervaring in het HR vakgebied, kan ik ook goed mee kijken naar je functie, naar je functie eisen en naar wat je eigenlijk het liefste doet. De burnout of overspannenheid komt vaak door een mismatch tussen deze drie.

Er zit vaak een geschenk verpakt in de burnout.

Dat klinkt misschien gek. Maar je loopt vaak niet voor niks vast. Er is iets wat je nog niet ziet, waar je op leeg loopt. Vaak ervaren mensen in of na een traject dat zij wijzer geworden zijn, iets belangrijks geleerd hebben en soms zelfs gelukkiger geworden zijn.