Rouw

Iedereen heeft weleens te maken met verlies in zijn leven. Verlies van mensen uit je omgeving, verlies van dieren, verlies van werk. Rouw is een normaal proces, waarbij je leert om het verlies te verwerken, het een plekje te geven. Om daarna weer verder te gaan, zonder het te vergeten.

We nemen vaak niet genoeg de tijd om goed te rouwen.

Emoties worden soms weg gestopt, er wordt niet of te weinig over gepraat. Mensen uit de omgeving durven er niet naar te vragen. Wat we tegenwoordig vaak zien, is dat het rouwproces wordt uitbesteedt aan commerciële partijen, zoals de rouwbegeleiding bij uitvaarten. Waar vroeger de naaste omgeving hielp met de ondersteuning, of er bij was om te waken, besteden we dat nu allemaal uit. Vroeger droegen we zwarte kleding, om aan te geven dat we rouwden, zodat iedereen dat wist. Nu proberen we alles binnenskamers op te lossen.

Verlies dat niet goed verwerkt wordt, kan voor een hoop problemen zorgen.

Mensen worden somber, gaan terug getrokken leven, doen niet meer de dingen waar ze blij van worden. Vaak denken mensen dat als ze emoties uiten, ze overspoeld raken en een stuk controle verliezen. De angst hiervoor is soms zo groot dat de emoties naar binnen slaan. Daarnaast hebben we ook vaak moeite om emoties uit te spreken.

Rust en ontspanning

Maar als je je emoties de ruimte geeft, brengt dat juist rust en ontspanning. Ik kan je hierbij helpen. Hierdoor kun je het  verlies een plekje geven. Zodat je verder kan met leven.